måndag 31 januari 2011

Kalasmåltid!

Hela skälet till att jag blev vegetarian (vilket jag faktiskt lyckades hålla i flera veckor om man bortser från ett snedsteg på BK avenyn natten till lördag, samt all mat jag blivit bjuden på) var att jag blev bjuden på lunch hemma hos föreståndarna för Govindas vegetariska restaurang i Lund tillsammans med päronen under julhelgen. Där fick vi hysteriskt god mat som jag vid tre tillfällen försökt återskapa ur minnet, och under ett av dessa bjöd jag även hem folk! Menyn såg ut såhär:

Hirsbiffar
ugnsstekt apelsin-potatis
stekt svamp och brysselkål
Spenat-"sufflé"

börja med att handla följande:
ägg, brysselkål, svamp, apelsin, potatis, creme fraiche, citron, hirs.
ej på bild: fryst hackad spenat, ost, parmesan, gul lök, grönsaksbuljong.

det fina med de här rätterna är att man kan förbereda vissa grejer tidigt. Till exempel så kan du skala potatisen, koka hirsen (en komplicerad procedur, den ska sköljas i kokande vatten först mm, läs förpackningen), koka brysselkålen lätt (ca 3 min). Det hade jag gjort vilket var en herrans tur för jag hade råkat säga fel tid till Nisse o Johanna som kom en timme för tidigt, utsvultna. Jag fick skynda mig att göra resten. Börja med potatisen. lägg den i en ugnssäker form, häll på olja och riv apelsinskal över, krydda med timjan och in i ugnen 200 grader tills det är klart.

Ge dig sedan på hirsbiffarna. Hacka lök och stek mjuk, blanda sedan med ett ägg och hirsen du redan förberett, forma till biffar och stek i olja på hög värme:

Spenat-"sufflén" glömde jag ta bilder på, men tina spenaten i kastrull, lägg i form och blanda upp med creme fraiche, rivet citronskal och parmesan och lägg ett täcke med ost över. När potatisen är klar så in med denna rätt i ugnen. Jag sätter "" runt sufflé eftersom den, iaf min, inte reser sig i ugnen, vet ej varför! Troligtvis pga bristande skills.
Medans denna är i ugnen (inte speciellt länge, max 10 min) stek svampen och brysselkålen i smör och olja (dibajde) och smula grönsaksbuljong över!
OBS nice

Servera gästerna:
Nisse är peppad, Johanna försöker undvika att komma med på bild

Efterhand kom de andra gästerna, vilka var mina nyaste kompisar Billy och Matilda

Efter att alla fått äta sig mätta (betyget för maten blev ca 3,5 av 5) så bjöd jag på gott&blandat o kaffe. Sedan improviserade jag fram ett quiz där utslagsfrågan var "vilken är min favvo-gott&blandat?". Rätt svar är givetvis sötlakrisen, och båda gissade rätt. Men segern tog hem av Nisse&Johanna som vann en stjärt-formad potatis:

Det var allt för en här gången!
¡Adios hombrecitos!


Inga kommentarer: